Det 9. Bud; Aksepter design-avbrytelseDesign for brukerne

Dette er de gyldne design regler. Hvis du ikke er kjent med disse reglene, så slipp det du har i hendene og løp (glem nøklene til bilen, det går raskere å løpe) ned i bokhandelen og kjøp denne boken, Bibelen for allverdens Nett-designere:

Donald A. Norman's The Design of Everyday Things, Currency Doubleday, 1988, ISBN:0-385-26774-6, tidligere utgitt som "The Psychology of Everyday Things"

Design for brukeren betyr, at den siden som du designer, vil være brukervennlig. Når brukerne kikker på siden din, vil de utvikle brukermodellen fra din side ut i fra det de ser. Hvis du har laget et ordentlig stykke arbeid, vil brukerne uten problemer raskt kunne navigere rundt.

Problemer med teknologien

Som utviklere, står vi av og til overfor problemer.

Vi skal nå bare lære å designe sider, som klientene ønsker å kjøpe, som alle nettlesere støtter, så ingen skal anstrenge øynene for å lese, så ingen skal vente på lange nedlastnings-tider og som implementerer nyeste teknologi (Puh, den setningen gjorde at jeg nesten mistet pusten...).

Det er litt av et dilemma for utviklerne!

Jeg har fått så mange, deilige tilbakemeldinger på ordet "dilemma", som var stavet feil (jeg hadde skrevet "dillemna"), at jeg nesten er lei for at det ble rettet opp! Jeg elsker virkelig å få tilbakemeldinger på disse Budene. Så du behøver ikke holde på kommentarene dine! (Adressene finner du nederst på siden.)

Ikke alle nettlesere er grafiske

Mange surfere på Nettet kan ikke se grafikken din. Noen bruker nettlesere som ikke støtter grafikk, andre har slått grafikken av. Dette er noe du er NØDT til å ha i tankene når du designer.

Sørg alltid for at du har et tekstbasert alternativ til all grafikk. Hvis du bruker imagemap, er du nødt til å ha en tekst-versjon også. Det ser kanskje ikke pent ut, men prøv å slå grafikken av og se hvor langt du kommer!

Vi kan ikke kontrollere den måten brukerne kobler seg til Nett-siden din. Vi kan ikke kontrollere den teknologien de bruker. Vi kan ikke kontrollere hvilke 'options' de bruker i nettleseren sin.

Ta ingenting for gitt. Ikke alle som besøker siden din har muligheter for å vise grafikk. Selv om du er "Grafikk designer" eller "artist", må du gjøre plass til "tekst-nettlesere". Tekst er kanskje den eneste mulighet de har, eller så har de slått grafikken av fordi de er lei av den trege prosessen.

Ikke alle nettlesere støtter tabeller

Der er mange farer med tabeller. Vi kjenner først og fremst ikke størrelsen på brukerens skjerm. - derfor skal vi være forsiktige med å bruke TABLE for å bestemme plasseringen av teksten på skjermen.

Det viktigste er allikevel, at vi vet hva som skjer med teksten når en nettleser ikke støtter tabeller. La oss kikke på følgende eksempel:

<TABLE BORDER=1>
 <TR> <TD>En bil</TD>
    <TD>En båt</TD>
    <TD>En kanne</TD>
 </TR> <TR>
    <TD>veien</TD>
    <TD>vannet</TD>
    <TD>sneen</TD>
 </TR>
</TABLE>

Med en nettleser som støtter TABLE, ville den se slik ut:

En bil En båt En kanne
veien vannet sneen

men hvis nettleseren ikke støtter TABLE...

En bilEn båtEn kanneveienvannetsneen

Jeg håper du ser hvilke problemer TABLE kan volde Nett-designere. En mulig løsning kunne være eksemplet under (en annen løsning kunne være å sette inn <BR> koden i begynnelsen av hver TABLE-seksjon)

<TABLE BORDER=1>
 <TR> <TD>
    <UL><LI>En bil</LI>
      <LI>veien</LI>
    </UL>
   </TD><TD>
    <UL><LI>En båt</LI>
      <LI>vannet</LI>
    </UL>
   </TD><TD>
    <UL><LI>En kanne</LI>
      <LI>sneen</LI>
    </UL>
   </TD>
 </TR>
</TABLE>

hvilket gir følgende med en nettleser som støtter TABLE:

 • En bil
 • veien
 • En båt
 • vannet
 • En kanne
 • sneen

og slik ser den ut med en nettleser som ikke støtter TABLE:

Glem ikke brukeren

Mange av oss kunne forbedre Nett-sidene våre bare ved å tenke på hvem vi designer for.

Jeg har mottatt et interessant forslag som går på at fil-størrelsen plasseres ved siden av nedlastnings-filen. På den måten vet brukeren på forhånd hvor lang tid det noenlunde vil ta for å foreta en nedlasting.

Rett deg etter De Ti Bud

De Ti Bud kan hjelpe deg igjennom en del av problemene. Resten, min venn, er opp til deg og hva du ellers tilber av guddommelige saker på Nettet (personlig pendler jeg mellom "Macromedia" og "Sun" godteriene).

En alminnelig feil er å designe HTML-dokumenter som om de var papir-dokumenter. Etter å ha lest disse Bud, håper jeg at alle vil kunne se en vesentlig forskjell på Nettet og andre medier (incl print).

Husk, at en "designer" i reglen kun er en person, som løser problemer innenfor eksisterende rammer. Nettet er et nytt og praktfullt sted med mange fallgruver. Se på det som en utfordring!


Du er velkommen til å la andre se denne URL'en. Dette arbeidet, er Copyrighted 1995 av forfatteren, Sean Howard, og er IKKE frigitt til public-domain. Enhver form for distribusjon og kopiering av dette materiale er forbudt uten skriftlig tillatelse fra forfatteren.
Kommentar fra oversetteren:
Etter at ha fått Sean Howard's velsignelse, har jeg etter beste evne forsøkt å oversette original teksten fra engelsk, da noen nordmenn fremdeles har lettere for å forstå norsk, enn engelsk. God fornøyelse med lesingen.

Copyright er likeledes også gjeldende for den norske oversettelsen. Steinar D. Varsi (steinar@varsi.net)