Titanic på Norsk, av Steinar D. Varsi

Introduksjon

Disse norske sidene om "The Royal Mail Ship Titanic" tar utgangspunkt i mine personlige oppfatninger om henne og hennes tragiske bortgang. Jeg håper allikevel at sidene mine inneholder opplysninger som stemmer overens med de faktiske forhold.

Min første opplevelse med Titanic var da jeg var på påskeferie sammen med lekekamerater på slutten av 60-tallet. Bestefaren til mine venner mumlet stadig noe om 'Well, well, very well, sa kaptein Smith', og så noe om en kapteinslue som fløt i isvannet i Atlanteren. Men det skulle enda ta nesten 10 år før jeg skjønte at det var Titanic og Kaptein Edward J. Smith han snakket om.

Da jeg i ungdomsskolen skulle skrive særoppgave, falt valget ganske naturlig på Titanic. På den tiden hadde jeg kun en bok om henne; 'Skipet som ikke kunne synke', (A Night to Remember) av Walter Lord. Men etter noen hektiske kvelder var oppgaven ferdig, ikke spesiellt god, men arbeidet hadde gjort meg forhekset i dette skipet (dette synes å være et ganske gjennomgående trekk hos personer som har involvert seg i temaet.).
Hvordan kan man bli forhekset av en tragedie som skjedde på den tiden da ens besteforeldre ble født? Var skipet virkelig så spesiellt ? Svaret på dette kan være så forskjellig.For at vi ikke skal glemme at det var virkelige mennesker som mistet livet og virkelige mennesker som overlevde, har jeg fått lov til å publisere opplevelsen til en av de overlevende fra MS Estonia-ulykken. Dette får oss kanskje til å oppleve filmen på en noe annen måte enn bare underholdning.

- Alle pekere på disse sidene henviser til Ordlisten.
- Eksterne pekere finner du på Titanic pekere.
- For sikkerhets skyld har jeg laget en egen kildehenvisning. æres den som æres bør!


Return to top